Waarom rommelen met wat de natuur perfect heeft gemaakt?

Liever schaduw dan pesticiden. Koffieplantages zijn een van de grootste gebruikers van chemische bestrijdingsmiddelen. Dit terwijl je eigenlijk veel lekkerdere, mildere koffie krijgt zonder het gebruik van kunstmest en pesticiden. 

Traditioneel groeien koffiestruiken in de schaduw van bomen. Maar de bessen groeien sneller als de struiken in de zon staan, zonder andere planten er omheen. Dat heet een monocultuur. Het nadeel hiervan is dat er veel kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt moeten worden. Dit gebruik heeft negatieve gevolgen voor het aantal planten- en diersoorten in de regio en veroorzaakt vervuiling die schadelijk is voor de arbeiders en het milieu. En levert zo een bijdrage aan global warming. 

De traditionele, natuurlijke manier van verbouwen heeft een kleinere opbrengst, maar levert een betere kwaliteit koffie op. Door schaduwplanten en bodembedekkers groeit de bes minder snel en krijgt daardoor meer tijd om volledig te rijpen.

Een boer die overschakelt op biologische teelt investeert in zijn eigen toekomst en die van de omgeving. Het duurt vijf jaar voordat de boer gecertificeerd wordt na overschakeling op biologische teelt. Het proces is arbeidsintensiever en per hectare worden minder bonen geoogst, maar de kwaliteit en dus ook de prijs van de bonen zijn hoger. Door biologisch te verbouwen en aandacht te hebben voor betere kwaliteit krijgt de boer een beter inkomen en wij betere koffie.